Aan de slag

DO! is vóór Ooststellingwerf en dóór Ooststellingwerf: Bekijk de projecten van de Stichting. Wij zijn er trots op.

DO!: ‘Duurzaam doen is niet een graadje kouder, wel een tikje slimmer’

Projecten DO!

Energieneutraal en –onafhankelijk Ooststellingwerf in 2030

Donderdag 17 november jl. kwamen bouw- en installatiebedrijven uit Ooststellingwerf bij elkaar in het gemeentehuis in Oosterwolde. Dit was een initiatief van Jan Gropstra (beleidsmedewerker Milieu) en Marlies Ballemans (Stichting Duurzaam Ooststellingwerf/Ballemans Advies). Doel van de bijeenkomst was het met elkaar afstemmen over wat er gebeurt op het gebied van duurzame energie in de gemeente. Roeland Westra van Centrum Duurzaam/ROC Friese Poort en Abel Veldman van het Friesland College vertelden over de verschillende duurzame technieken…  Lees verder…

Emotiondag Appelscha 

Op deze dag promoten verschillende organisaties hun elektrische vervoersmiddelen. Dit evenement vindt plaats op de Boerestreek in Appelscha. Op de Emotiondag zien mensen hoe dichtbij de omschakeling is naar fossielvrij rijden en hoe leuk elektrisch rijden is. Bedrijven realiseren zich dat het onderhoud van het wagenpark in de toekomst heel anders zal zijn.  Bekijk het gehele project.

www.emotiondag.nl

Laadpalen

Op initiatief van inwoners van Ooststellingwerf zijn er laadpalen geplaatst. In Appelscha op de Boerestreek, in Oosterwolde bij het GezondheidsCentrum Oosterwolde en op de winkelparkeerterreinen. Deze laadpalen zijn voor iedereen beschikbaar. Bekijk gehele project.

Sportpark in Appelscha

Het plan is om bij RCN de Roggeberg een sportpark met een atletiekbaan te realiseren. Het sportpark is te vergelijken met een (Fryske) Papendal, waar iedereen zijn of haar sport kan beoefenen. Lees verder…

Zonnepanelen

DO! zoekt voor u uit of het mogelijk is om op uw huis of pand zonnepanelen te plaatsen.
Wat kost het en wat levert het u op?

Cruyff voetbalvelden 

Heb jij met je vrienden behoefte aan een lekker trapveldje? En als ouders, vinden jullie het belangrijk dat de jeugd meer beweegt? Sociaal bezig zijn met en rond vrije tijd sport wanneer jij dat wil. DO! zoekt voor u uit of het mogelijk is om in uw wijk een voetbalveld van de Cruyff foundation aan te leggen. Bekijk gehele project.

Bekijk Cruff projecten

Mest Vergisting levert elektriciteit 

Dit bedrijf produceert energie uit mest. Zo wekken zij een alternatieve energie op uit biomassa. De missie van het bedrijf is het duurzaam renderen van de agrarische sector. Bekijk gehele project.

www.bruunshoge.nl

Applicatiecentrum Biobased Materials

DO! onderzoekt of we een onderzoekscentrum kunnen starten. We willen weten hoe BioBased bouwmaterialen toe te passen zijn voor in de bouw. Het Applicatiecentrum kijkt naar de grondstof, het materiaal en naar het bouwen. We kijken naar de grondstof (bijvoorbeeld een landbouwproduct). Fabrieken willen weten of hun Biobased bouwmateriaal geschikt is. Bij bouwen kunt u denken als aannemer of klusser: hoe is dit materiaal te verwerken en zijn de bouwwerken gemaakt van Biobased materialen op den duur economisch rendabel? Bekijk gehele project.

EcomunityCenter ondersteunen 

In Oosterwolde komt op het Ecomunitypark een groot gebouw, waarin ondernemers en onderwijs samen aan het werk gaan. Er is daar plek voor bedrijvigheid, voor onderwijs en stage-lopers en er is ruimte voor onderzoek. Gemeenschappelijk uitgangspunt is dat nieuwe en bestaande bedrijven hun plek hebben om bezig te zijn met duurzame projecten. Bekijk gehele project.

www.ecomunitypark.com

Complete energiescan van je bedrijf

Is mijn bedrijf handig bezig met energie? Hoe kan ik voor de portemonnee en voor het milieu slim bezig zijn? Moet ik isoleren, andere verlichting of verwarming gaan gebruiken? Zijn zonnepanelen interessant voor mij? Hoe word ik in 2030 zelfvoorzienend of zelfs energieleverancier? Bekijk gehele project.

Energiemeter die gebruik meet per huis/straat/wijk.

Wat gebruik ik en wat wek ik op aan energie? DO! zet zich ervoor in dat er zoveel mogelijk energiemeters worden gebruikt in de gemeente Ooststellingwerf. Dan heb je zelf inzicht in wat en wanneer je gas en stroom gebruikt, maar ook wanneer je het opwekt en hoeveel. Zo kunnen we wijken vergelijken, en wordt je gestimuleerd om slimmer met energie om te gaan. We weten dan als Ooststellingwerf wanneer we “energieneutraal” zijn. Door energie slim te verdelen, kan energie die ergens over naar plekken waar het nodig is. Bekijk gehele project.

Meter hoe energieneutraal Ooststellingwerf is

Met slimme meters weten we echt of we energieneutraal zijn. Nu roepen we dat we in jaar 2030 een energieneutrale gebied willen zijn. Om dit te weten moet je meten wat je gebruikt en wat je oplevert. DO! wil hier meten en registreren en aan iedereen laten zien, hoever of we zijn in Ooststellingwerf. Bekijk gehele project.